Tuesday 2 February 2010

LOGICOMIX- σύντομη κριτική

LOGICOMIX, ή αλλιώς η αναζήτηση του «άγιου δισκοπότηρου», μια δραματοποιημένη, ιστοριογραφική αναζήτηση της αλήθειας, ένα κυνήγι των απόλυτων νόμων, των αποδείξιμων και μόνο θεμελιωδών αρχών.

Ποια η πηγή των θεμελίων των μαθηματικών, τι είναι αυτό που ενεργοποιεί την ατέρμονη ροή των πραγμάτων; Αν δεν μπορεί κανείς με την λογική, τα μαθηματικά, να κατανοήσει το νόημα του κόσμου, αυτές τις αρχικές αξιωματικές αλήθειες που αποτελούν αφετηρία της σκέψης μας και την βάση επίλυσης των φαινομένων που μας περιστοιχίζουν, τότε ποιος ο δρόμος για την βαθιά αρχέγονη γνώση; Πως καταργούμε το άβατο της ανέγγιχτης άμωμης γνώσης, της «αμαρτίας» του γνώθι σ’ εαυτόν, άρα και του κόσμου; Όλα γυρίζουν στην γνώση που προϋπάρχει ως αυταπόδεικτη δύναμη συνοχής και λειτουργίας του σύμπαντος, ως έκφανση της αρμονίας που συντελείται καθημερινά. Μήπως τελικά εκεί αναφέρεται το επιστημονικά ανήθικο «πίστευε και μη ερεύνα», στο απλά αυταπόδεικτο, στο αρχέγονα αληθινό θεμελιώδες αξίωμα;

Το LOGICOMIX είναι μια ιστορία ανθρώπων με ιδέες και πάθη που στην προσπάθεια τους να αναζητήσουν την αλήθεια παραπαίουν ανάμεσα στην λογική και την παράνοια.

Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον και ευχάριστο να διαβάζει κανείς βιβλίο. Καταρχήν θεωρώ ιδιαίτερα έξυπνη την επιλογή να συνδυαστεί το θέμα που πραγματεύεται το βιβλίο με κόμικς, καθώς ζούμε στην εποχή της παντοδύναμης εικόνας και ας μην παραβλέπουμε ότι η αναζήτηση των θεμελίων των μαθηματικών λίγους θα ενδιέφερε και θα προσέγγιζε απουσία της εικονογράφησης.

Το ευφυές σενάριο του Απόστολου Δοξιάδη και του Χρίστου Παπαδημητρίου απογειώνεται και αποθεώνεται μέσα από την εξαιρετική και πολύ προσεγμένη δουλειά του Αλέκου Παπαδάτου και της Annie di Donna. Καθαρές, γεμάτες ένταση γραμμές, υπέροχο σκίτσο, υπέροχο χρώμα!

Ευφυές, πνευματικά αναζωογονητικό, γρήγορο, διεισδυτικό, εγκεφαλικό, συναρπαστικό, συγκινητικό. Το LOGICOMIX είναι η τελευταία ενσάρκωση της ελληνικότητας.

Θα τελειώσω αυτό τον σύντομο σχολιασμό με μια πρόταση. Εκτός του ότι το LOGICOMIX οφείλει να έχει συνέχεια – κάτι που διαφαίνεται και στο τέλος του βιβλίου, μπορεί να έχει μεγάλη απήχηση και επιτυχία και ως ταινία – άλλωστε ο Απόστολος Δοξιάδης έχει παρελθόν στον κινηματογράφο.

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του βιβλίου http://www.logicomix.com/ καθώς και το “making of” στο YouTube.

Bookmark and Share